Wat doet Stichting Hand aan de AVG?

Welke informatie valt bij ons onder de AVG:

De adres gegevens van de zendingsorganisaties en hun medewerkers, die wij dienen met onze hulp, alsmede de bewust bij ons aangemelde personen die onze nieuwsbrief per post ontvangen. De nieuwsbrief wordt door Stichting Hand zelf verstuurd. Er is geen derde partij betrokken bij het verwerken van de deze adressenlijst.

Deze informatie wordt door ons veilig bewaard in computer systemen en ook op papier. Hierbij is bekend wie toegang heeft tot deze informatie en dat die niet gedeeld mag worden met derden.

Wat als ik de nieuwsbrief niet meer wil ontvangen?

Wij sturen een paar jaar per jaar een nieuwsbrief per post om mensen die hier interesse voor hebben getoond op de hoogte te houden van ons werk en wat we doen. Wij doen ons uiterste best deze alleen te sturen naar belangstellenden. Als u dit wel ontvangt en dat niet zou willen kunt u ons een email sturen met uw informatie waarna wij u zo snel mogelijk zullen verwijderen uit deze verstuur lijst.

Mocht u dit op de officiële manier willen doen dan is hier de voorbeeld brief ‘verzet aantekenen’ van de autoriteit persoonsgegevens

Ik heb geen idee wat de AVG is en wil graag meer weten

De Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG) wordt gezien als de grootste wetgeving rondom data beveiliging van Europa. Het zal de Wet Bescherming Persoonsgegevens vervangen (WBP) die uit 1995 stamt.

De AVG reguliert de verwerking van persoonsgegevens van individuen in de Europese Unie inclusief het verzamelen, opslaan, versturen of gebruiken van persoonlijke data. Wat belangrijk is in de AVG is het dat de term ‘persoonsgegevens’ erg breed is, alle data die uiteindelijk naar een individu toe kan leiden wordt gezien als persoonsgegevens.

Het geeft je als individu meer rechten en controle over hoe bedrijven met je data omgaan. De AVG wordt ook strakker nageleefd doordat er hoge boetes op staan wanneer je niet je best doet om compliant te zijn met de AVG.

Een korte samenvatting van de grootste verandering met de AVG:

  1. Uitgebreidere rechten voor individuen: De AVG biedt meer rechten voor individuen in de EU doordat je als individu het recht op vergetelheid hebt, daarnaast heb je het recht een kopie van alle informatie die een bedrijf van je heeft op te vragen.
  2. Verplichting om compliant te zijn: De AVG verwacht dat bedrijven de juiste beleidstukken en veiligheidsprotocollen implementeren, privacy assessments houden en een gedetailleerd overzicht houden op wat er gebeurt met data en ook daadwerkelijk overeenkomsten sluiten met verwerkers.
  3. Datalek notificaties en beveiliging: De AVG verplicht organisaties datalekken te rapporteren aan de Autoriteit Persoonsgegevens en in sommige gevallen aan de getroffen individuen. De AVG stelt ook extra veiligheidsmaatregelen aan bedrijven.
  4. Nieuwe vereisten voor profilering en monitoring: De AVG legt nieuwe verplichtingen op het monitoreren en profileren van individuen in de EU.
  5. Verhoogd handhaving: Onder de AVG, kunnen autoriteiten grote boetes tot wel 20 miljoen of 4% van de wereldwijde jaaromzet krijgen. Gebaseerd op de impact van het datalek.

Wanneer je een organisatie buiten de EU bent, dien je nog steeds compliant te zijn met de AVG. De AVG geldt voor alle bedrijven die persoonsgegevens van individuen uit de EU verwerken, het maakt dus niet uit of je daadwerkelijk wel of niet gevestigd bent in de EU.